Bedrijf is van plan diepste gat ter wereld te graven om grenzeloze energie te ontketenen

Een baanbrekend energiebedrijf heeft een radicaal nieuw idee om van geothermie de volgende grote naam in hernieuwbare energie te maken.

Eindtijdnieuws.com
12 maart 2022

 

De geothermische startup Quaise Energy heeft $ 63 miljoen aan financiering opgehaald, om de diepe ondergrondse energie van de aarde aan te boren. Het wil daarmee een revolutie teweegbrengen op de energiemarkt.

20 kilometer diep de aarde in…

Door een diep gat in de aarde te boren, van 20 kilometer diep, wil het bedrijf een onbegrensde voorraad van geothermische energie aanboren. In februari dit jaar is in een eerste financieringsronde 40 miljoen dollar opgehaald.

Alternatieve vorm van stroomopwekking

Quaise zegt, dat geothermische energie de kern van een ‘energie-onafhankelijke wereld’ zal gaan vormen. Via een gat van zo’n 20 kilometer diep wil het bedrijf het gloeiend hete gesteente in de kern van onze aardbol bereiken. Op die diepte bereikt het gesteente een temperatuur van zo’n 500 graden Celsius. Door water via buizen in het gat te pompen, zou de vrijgekomen stoom gebruikt kunnen worden om er elektriciteit mee op te wekken.

Immense technologische uitdaging!

De grootste diepte die de mens ooit heeft bereikt, is het Kola Superdeep Borehole, van 12,2 kilometer. Het duurde de Sovjet-Unie 20 jaar om zo’n gat te graven.

Nieuw boorsysteem met kortere periode van boren

Met een nieuw ontwikkeld boorsysteem hoopt Quaise echter gemakkelijker extreme dieptes te bereiken. Hierdoor kan het systeem overal ter wereld worden toegepast, waardoor het in de toekomst een grotere rol kan spelen in onze energiebehoefte. Het boren naar deze superdiepte zou een paar maanden duren. Daarbij zou bestaande infrastructuur van onder meer boorstations, na een aantal aanpassingen, kunnen worden hergebruikt.

 

Here’s How Digging the World’s Deepest Hole Could Let Us Tap Into Limitless Energy

Translation => Options (gear wheel) > Subtitles > Automatic translation > Choose your language

 

Een nieuwe technologische revolutie moet ervoor zorgen dat de mensheid op andere, duurzamere vormen van energie opwekking overstapt.

Schone energie?
Een belangrijk bijkomend argument van Quaise is, dat deze energiebron onafhankelijk is van geopolitieke grilligheden. Het proces kan onderdeel zijn van een meervoudige aanpak, om een einde te maken aan de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen. Geothermische energie kan zo een belangrijke ‘schone energiebron’ worden, naast zonne-energie, windmolens, waterkracht en kernenergie.

“Onze technologie stelt ons in staat om overal ter wereld toegang te hebben tot energie, op een schaal groter dan wind- en zonne-energie”, aldus Carlos Araque, CEO van Quaise Energy.

 

Geothermische elektriciteitscentrales worden nog niet breed toegepast. Momenteel is IJsland, per hoofd van de bevolking, koploper in het gebruik van geothermische energie voor elektriciteit. De huidige centrales worden meestal gebouwd rond actieve breuklijnen, waardoor het gemakkelijker is om de natuurlijke warmte van onze planeet aan te boren. Deze centrales boren daarnaast een stuk minder diep de aarde in, zo’n 6 kilometer, waardoor deze energiebron niet overal gemakkelijk toepasbaar is. Let wel, Quaise wil 20 kilometer diep gaan… Hoe moet dat aflopen?

Verschillende centrales zijn al gebouwd in onder andere:

Duitsland, Turkije, Nieuw-Zeeland en de VS. De eerste geothermische elektriciteitscentrale in de Verenigde Staten stamt uit 1960. Er opereren momenteel 60 centrales in het land.

 

Bron:

Company plans to dig World’s deepest hole to unleash boundless energy

You may also like