Interne regeringsdocumenten lekken: Chinese leider Xi Jinping heeft het communistische regime persoonlijk opdracht gegeven, om haar inspanningen te concentreren op het beheersen van het wereldwijde internet, waarbij de invloedrijke rol van de Verenigde Staten wordt verdrongen.
In een toespraak van januari 2017 zei Xi, dat de ‘macht om het internet te beheersen het nieuwe brandpunt van China’s nationale strategische wedstrijd’ was geworden. Hij noemde de VS een ‘rivaliserende kracht’, die de ambities van het regime in de weg staat.
Doel: controle over global internet
Het uiteindelijke doel was, dat de Chinese Communistische Partij (CCP) de controle zou hebben over alle inhoud op het wereldwijde internet, zodat het regime kon uitoefenen wat Xi omschreef als ‘discours macht’ over communicatie en discussies op het wereldtoneel. In een discours (vertoog) schuilt veel macht op het punt van het aanmerken van wat ‘normaal en abnormaal’ genoemd wordt, en het toewijzen van de machtsposities.
Xi verwoordde een visie van ‘technologie gebruiken om het internet te beheersen’, om totale controle te krijgen over elk onderdeel van het online ecosysteem – over applicaties, inhoud, kwaliteit, kapitaal en mankracht.
Zijn opmerkingen werden gemaakt tijdens de vierde leiderschapsvergadering van de belangrijkste internetregelgever van het regime, de Central Cyberspace Affairs Commission, in Peking op 4 januari 2017, en vermeld in interne documenten, uitgegeven door de Liaoning Provincial Government in Zuid-Oost China.
‘Strijd’ om het internet te controleren
Deze verklaringen bevestigen de inspanningen, die Peking de afgelopen jaren heeft geleverd, om haar eigen autoritaire versie van internet als model voor de wereld te promoten.
In een andere toespraak, gehouden in april 2016, vermeld in een intern document van de Anshan City regering in de provincie Liaoning, verklaarde Xi vol vertrouwen, dat in de ‘strijd’ om het internet te beheersen, de CCP is getransformeerd van ‘passieve verdediging’ naar het spelen van zowel ‘aanval als verdediging’ op hetzelfde moment.
Censuur, spionage en controle
Na met succes ‘s werelds meest uitgestrekte en geavanceerde online censuur- en bewakingsapparaat te hebben gebouwd, bekend als de Grote Firewall, keert de CCP onder Xi zich naar buiten, en pleit ze voor een Chinees internet, waarvan de waarden indruisen tegen het open model dat door het Westen wordt bepleit. In plaats van prioriteit te geven aan de vrije stroom van informatie, is het systeem van de CCP erop gericht de staat de mogelijkheid te geven, om internetgegevens te censureren, te bespioneren en te controleren.
Het tegengaan van de VS in een harde oorlog
De Chinese leider erkende, dat het regime achterbleef bij haar rivaal, de Verenigde Staten – de dominante speler op dit gebied – op sleutelgebieden als technologie, investeringen en talent.
Om haar ambities te realiseren, benadrukte Xi de noodzaak om ‘internetrelaties met de Verenigde Staten te beheren’, en dat terwijl hij ‘voorbereidingen trof voor het voeren van een harde oorlog’ met het land op dit gebied!
Amerikaanse bedrijven zouden door het regime moeten worden gebruikt om haar doel te kunnen bereiken, zei Xi, zonder uit te leggen hoe dit dan zou gebeuren.
Hij gaf het regime ook de opdracht om haar samenwerking met Europa, ontwikkelingslanden en de lidstaten van het ‘Belt and Road Initiative’ te versterken, om een ‘strategisch tegenwicht’ te vormen tegen de VS. Het Belt and Road Initiative (BRI), een ontwikkelstrategie van de Chinese overheid voor uitbreiding van het transportnetwerk met Europa, is een Chinees initiatief. De Europese Unie neemt niet deel aan het BRI.
Het BRI heeft landen ook aangespoord, om zich aan te melden voor ‘digitale zijderoute’-projecten, projecten die betrekking hebben op informatie- en communicatietechnologie-infrastructuur. Ten minste 16 landen hebben memoranda van overeenstemming met het regime ondertekend om te werken op dit gebied.
Drieledige strategie voor wereldwijde controle
Xi beval het regime, om zich te concentreren op drie ‘kritieke’ gebieden, in haar streven om het wereldwijde internet te beheersen.
1 Peking moet in staat zijn om ‘de regels vast te stellen’ voor het internationale systeem.
2 Het zou surrogaten van de Communistische Chinese Partij moeten installeren op belangrijke posities in wereldwijde internetorganisaties.
3 Het zou controle moeten krijgen over de infrastructuur die aan het internet ten grondslag ligt, zoals rootservers.
Meer rootservers om internetverkeer om te leiden naar neppagina
De rootservers van Domain Name System (DNS) zijn de sleutel tot internetcommunicatie over de hele wereld. Het leidt gebruikers naar websites, die ze willen bezoeken. Er zijn meer dan 1.300 rootservers in de wereld, waarvan er ongeveer 20 in China staan, terwijl de VS volgens de website root-servers.org ongeveer 10 keer zoveel rootservers heeft!
Als het Chinese regime controle zou krijgen over meer rootservers, zouden ze het verkeer kunnen omleiden naar waar ze maar willen, vertelde cyberbeveiligingsexpert Gary Miliefsky. Als een gebruiker bijvoorbeeld naar een nieuwsartikel wil gaan over een onderwerp, dat door Peking als gevoelig wordt beschouwd, kan de DNS-server van het regime de gebruiker naar een neppagina leiden, die zegt dat het artikel niet meer online is. Hij zei:
“Zodra je de root onder controle hebt, kun je alles op een dwaalspoor zetten of vervalsen.”
“Je kunt bepalen wat mensen zien, en wat mensen niet zien.”
In de afgelopen jaren heeft het regime vooruitgang geboekt bij het bevorderen van de strategie van Xi.
Geheel nieuw internet
In 2019 kwam de Chinese telecomgigant Huawei voor het eerst met het idee voor een geheel nieuw internet, ‘New IP’ (Nieuw Internetprotocol) genaamd, ter vervanging van de halve eeuw oude infrastructuur, die aan het web ten grondslag ligt. New IP wordt aangeprezen om sneller, efficiënter, flexibeler en veiliger te zijn dan het huidige internet, en zal door de Chinezen worden gebouwd!
Vrijheid, de prijs voor nog sneller internet
Hoewel New IP inderdaad kan leiden tot een verbeterd wereldwijd netwerk, de prijs daarvoor is vrijheid! Miliefsky zei ook:
“Er komt geen vrijheid van meningsuiting. En iedereen wordt afgeluisterd in realtime. Iedereen die erbij komt, zal worden afgeluisterd door één enkele regering.”
Het voorstel werd gedaan tijdens een bijeenkomst in september 2019 in de International Telecommunications Union (ITU), een VN-agentschap, dat verantwoordelijk is voor het vaststellen van normen voor computer- en communicatiekwesties, dat momenteel wordt geleid door de Chinese nationale Zhao Houlin. New IP zal formeel worden besproken tijdens de ITU World Telecommunication Standardization Assembly in maart 2022.
Miliefsky zei dat het plan waarschijnlijk geen brede steun zal krijgen, maar kan worden aangenomen door gelijkgestemde autoritaire staten, zoals Noord-Korea, en later door landen, die zich bij BRI hebben aangesloten en moeite hebben om hun leningen aan China terug te betalen.
Dit zou een splitsing van internet versnellen, wat analisten zoals voormalig Google-CEO Eric Schmidt het ‘splinternet’ hebben genoemd, zei Miliefsky. ‘Het communistische net en de rest van de wereld.’
Het internet rood maken
Xi beschreef in zijn toespraak in 2016, dat alle online inhoud in drie categorieën valt: rode zone, zwarte zone en grijze zone.
Rode zone-inhoud vergroten!
‘Rode zone’-inhoud verwijst naar discours in lijn met de propaganda-eisen van de CCP, terwijl ‘zwarte zone’-inhoud in strijd is met de regels van de Communistische partij. ‘Grijze zone’-inhoud ligt in het midden ervan.
“We moeten de rode zone handhaven en uitbreiden en haar invloed in de samenleving vergroten”, zei Xi in een uitgelekte toespraak in augustus 2013. “We moeten dapper de zwarte zone betreden [en hard vechten] om deze geleidelijk van kleur te laten veranderen! We moeten grootschalige acties ondernemen, die gericht zijn op de grijze zone, om de omzetting naar de rode zone te versnellen, en te voorkomen dat deze in de zwarte zone verandert.”
De Grote Firewall, een enorm internetcensuurapparaat
In China heeft de CCP een wurggreep op online inhoud en discussies via de Grote Firewall, een enorm internetcensuurapparaat, dat buitenlandse websites blokkeert en inhoud censureert, die door de partij als onaanvaardbaar wordt beschouwd. Het huurt ook een enorm online trollenleger in, genaamd het ‘50-cent leger’, om online discussies te manipuleren. Uit een recent rapport blijkt, dat de CCP 2 miljoen betaalde internetcommentatoren betrekt. En het put uit een netwerk van 20 miljoen parttime vrijwilligers, om online te kunnen trollen!
Oproep tot uitbreiding van het trollenleger tot buiten China
Chinese burgers zijn gearresteerd voor het gebruik van software, om de Grote Firewall te omzeilen. Ze zijn gestraft voor het online plaatsen van opmerkingen, die ongunstig zijn voor het Chinese regime.
In de opmerkingen van 2017 zei Xi tegen het regime, om een grotere groep ‘rode’ online beïnvloeders te ontwikkelen, om de ervaring van gebruikers van de CCP vorm te geven. Hij riep ook op tot uitbreiding van het ‘50-cent leger’, om zowel binnen als buiten het internet van China te opereren.
Sinds de plandemie heeft de CCP haar inspanningen om de online opinie in het buitenland te beïnvloeden, sterk opgevoerd! Met behulp van grote netwerken van trollenaccounts bijvoorbeeld heeft het regime propaganda en desinformatie over onderwerpen als de pandemie, raciale spanningen in de VS, en de onderdrukking door het regime van Oeigoerse moslims in Xinjiang kunnen verspreiden en versterken.
Bron: