Huisarts in open brief aan alle politieagenten: ‘Wilt u nog meewerken aan geweld tegen de eigen bevolking?’

Een huisarts, die zondag op het Museumplein demonstreerde, besloot na de leugenachtige uitspraken van Premier Rutte een brief te schrijven. Velen maken zich ernstig zorgen om het schenden van onze grondrechten. Politie zet Romeo’s in om geweld uit te lokken.

Premier Rutte noemde de onrust afgelopen weekend in onder meer Amsterdam en Eindhoven ‘ontoelaatbaar’ en sprak zelfs van ‘crimineel geweld’. “Elk normaal mens kan hier alleen met afschuw kennis van nemen,” reageerde hij. Een huisarts, die bij de demonstratie aanwezig was, besloot na deze uitspraken van Rutte in de pen te klimmen.

Intimiderend

In een open brief aan de politie van Amsterdam en alle politieagenten in Nederland schrijft huisarts Els van Veen, dat ze naar Amsterdam was gekomen om te demonstreren, omdat ze zich erg bezorgd maakt over het schenden van onze grondrechten. De aanwezigheid van de vele politieagenten was voor haar intimiderend. “Langs alle randen van het Museumplein stond de ME met knuppels en schilden. Ik ben huilend naar hen toegelopen en vroeg waarom ze onschuldige burgers aanvielen. Ik kreeg geen antwoord, de agenten leken wel robots,” schrijft ze.

Verbijsterd

Ze had ook vernomen, dat de politie Romeo’s inzet om geweld uit te lokken. “Ik heb daar inmiddels veel filmpjes van gezien. Ik ben verbijsterd dat dit gebeurt in Nederland. Ik ben bezorgd en bang,” aldus Van Veen.

Grove leugens in de media

Volgens de kranten waren er alleen ‘wappies’ en ‘relschoppers’. “Dat is niet waar,” benadrukt de huisarts. “Er waren overwegend bezorgde mensen, van alle leeftijden. Ik heb musici gesproken en andere artsen. De premier noemde mensen zoals wij crimineel. Maar ik zie dat anders.”

“Sinds 17 januari ben ik mijn vertrouwen in een rechtsstaat verloren.”

“Als ik een politiewagen zie, word ik bang. Ik durf geen aangifte te doen, want dan weet de politie mijn adres. Mijn indruk is dat de regering de politie aanzet tot geweld. Ik ben ervan overtuigd dat veel agenten zich hier niet goed bij voelen. Het parlement functioneert niet meer,” klaagt Van Veen. “Zij heeft zich buitenspel gezet met de Coronawet. Deze ‘afgetreden’ regering heeft nu bijna alle macht. De overheid en media houden elkaar in mijn beleving in een verstikkende greep. De werkelijkheid wordt opgeofferd aan het narratief, dat wij ‘samen moeten strijden tegen een virus’. In mijn ogen maakt de overheid samen met de media dit land kapot. Wij zijn bang voor elkaar gemaakt. Groepen mensen zijn tegen elkaar opgezet.”

Oproep om te stoppen met geweld tegen burgers

De huisarts roept de politie van Amsterdam en de landelijke politie op, om te stoppen met het gebruiken van geweld tegen burgers. “Wij hebben het recht om onze mening kenbaar te maken. Wij hebben het recht om te demonstreren. U hebt de plicht om ons te beschermen in plaats van ons aan te vallen. Ik vraag u in de spiegel te kijken en uzelf af te vragen, of u nog wel mee wilt werken aan geweld tegen de eigen bevolking.”

Veel lovende reacties

“Mooie, krachtige open brief van mijn oud-huisarts. Ik deel haar mening volledig,” twittert Annelies. Journaliste Fiona Zwart schrijft: “Deze brief zegt alles. Deze huisarts was zelf op het Museumplein en zag het politiegeweld. Ondanks de censuur die steeds erger wordt, geven social media nog steeds de mogelijkheid om dit soort brieven de wereld in te sturen. Zodat niemand later kan zeggen: ‘Ik wist het niet’.”

You may also like