Fikse boetes: Indonesië is de eerste die COVID-19 vaccins verplicht

De hoofdstad van Indonesië, Jakarta, bedreigt inwoners met boetes van maximaal 5 miljoen roepia (ongeveer 300 euro) voor het weigeren van COVID-19 vaccins, een ongewoon zware straf die erop gericht is te voldoen aan een nieuwe verordening, die vaccinaties verplicht maakt.

De nieuwe verordening volgt op maandenlange publieke scepsis over de vraag, of de vaccins wel veilig zijn. Plaatsvervangend gouverneur van Jakarta, Ahmad Riza Patria, zei dat het stadsbestuur zich slechts aan de regels hield, en dat dergelijke sancties een ‘laatste redmiddel’ waren in Jakarta.

“Als je het afwijst, zijn er twee dingen: er wordt geen sociale hulp verleend [en een boete]”, zei de heer Riza tegen de verslaggevers, in wat een wereldprimeur lijkt te zijn in het verplicht stellen van de  gevaarlijke injecties.

In Indonesië krijgt vaccin-twijfel dus geen kans: wie sinds kort weigert om zich te laten inenten, riskeert de fikse boete. Op sommige plaatsen is dat voor hen een klein maandloon! En weigeraars kunnen dus ook hun uitkering verliezen. Het land is ongeveer een maand geleden begonnen met haar vaccinatiecampagne.

Lugubere sancties

Het land liet zich het afgelopen jaar opmerken door enkele wel zeer bijzondere manieren om de Coronaregels te handhaven. Afgelopen zomer werd het dragen van een mondkapje een nationale verplichting. In de provincie Oost-Java moesten mondkapje-weigeraars soms zelfs grafkuilen graven voor de slachtoffers. De autoriteiten gaven overtreders toen nog de keus: ofwel een boete betalen, ofwel helpen op het kerkhof.

De hoofdstad Jakarta liet toen ook van zich horen… Daar werd toen geëxperimenteerd met een wel heel vreemde straf, waarbij mensen die geen mondkapje droegen enkele minuten in een doodskist moesten gaan liggen.

 

Bron:

https://amp.abc.net.au/article/13170826?__twitter_impression=true

You may also like